Thursday, April 7, 2011

Letak FACEBOOK like button dapat naikkan traffic blog + toturial=$DUIT$

yup..
baru habis kemaskini blog..
cuba korang cari kat blog aku ada pa yang baru..
ha..mesti korang tak jumpa punya..
sebab benda ni kecik dan korang kena baca entry sampai habis baru jumpa
ha..
cuba tengok kat bawah setiap entry aku
ada benda baru kan..
ya..Facebook like button
actually kalao korang nak tahu..
benda ni walaupon kecik..tapi boleh menaikkan traffic korang
contohnya...bila korang tekan aku punya facebook like button..
secara tak langsung korang dah tolong promotekan blog aku kat facebook korang yang lawa tu..
~thanks yang sudi tekan~

ha..kan...secara tetiba traffic blog korang boleh naik
tapi aku taknak lah wat bendda ni sorang kan..
sharing is caring
jom aku kongsi cara nak buat benda ni
tada

Langkah membuatnya:

Masuk ke design—pilih edit HTML
edit template


tandakan pada Expand template widget

expand template


Kemudian cari kod ini(gunakan Ctrl+F untuk memudahkan pencarian):

find code


<data:post.body/>

Kemudian letak kod dibawah ini selepas  kod diatas
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>

note:
Perkataan like boleh juga  ditukar pada perkataan lain yang bersesuaian.
Font=selain dari arial  boleh ditukar kepada jenis font lain seperti  lucida,Tahoma,verdana,trebuchet,lucida
Colorscheme= terdapat tiga warna selain dari light iaitu evil dan dark


apa macam..senang je ka..
ala kalau pasal duit..benda yang ra susah semua jadi mudah

16 comments:

  1. ayenn, aku na jugak! aku ambek eyh? :D

    ReplyDelete
  2. da buat da..
    tanx ajar.. hee

    ReplyDelete
  3. thanx for tutorial :)
    dah try. nak buat entry ni kat blog juga boleh?

    ReplyDelete
  4. erm..buatlah..nanti promote kan blog saya tau..hehe=D

    ReplyDelete
  5. 10q... nanti mummy pun nak buat entry ni jugak boleh??

    ReplyDelete
  6. dr segi search engine, LIKE, SHARE tak ada bg kesan pun..cuma utk traffik dr social media jep.. tunggu la jap lagi Google akan keluar GOOGLE+1..ni akan jadi saingan besar kpd Facebook LIKE dan SHARE.

    ReplyDelete
  7. mummy: boleh aje..jangan lupa promote blog i k..haha
    kid:erm..kena tunggu la..nanti dah keluar google+1..guna yang tu pulak..
    4zir4: thanks=D

    ReplyDelete
  8. sy x pndai lh nk ltak camne ...tlong bg cntoh leh x ??

    ReplyDelete
  9. tak phm laa nk wat like tuu , takut hilang pulak yg ada pd blog tu .

    ReplyDelete
  10. thanks for the tutorial.....sy dah berjaya membuatnya

    ReplyDelete
  11. yang ini aku da reti.
    aku nak tahu macam mane nak letak iklan lak.

    ReplyDelete
  12. mekasih2. bagi tips ni. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...