Tuesday, March 1, 2011

Gunung Everest not the tallest moutain in the world!!!

ha...per pulak dah...
ni ade spekulasi baru...
opsss...aku bukan nak buat propa  tuk naikkan traffic ek (tapi memang nak traffic nek pon....hihi)
tapi ni betul la...
gunung everest not the tallest moutain in the world!!!


dan tallest mountain in the world is  Mauna Kea...dekat hawaii
why???
*tipu....*

jap....bak aku explain dulu...
nanti kalo soalan ni keluar dalam Who Want to Be A Millionaire...macam mane???
kan rugi kalau salah...

ok Mauna Kea ni tinggi dier 4206 metre jer
dan kalau nak dibandingkan dengan everest....
everest lagi tinggi....88848 metre...

okey...ni sebab dier...
kalau diikutkan current convention...
tallest mountain mean dari dasar laut hingga puncak....
dan...highest mountain pulak.....barulah dari sea level hingga puncak....

so, everest is the highest mountain in the world....not the tallest
tapi...Mauna Kea tallest....


kalau diikutkan Mauna Kea ni tinggi die...10200 metre....tu kalau dikira ikut dari dasar laut ke puncak...
hihi...:D...skang dah paham...

ok tu jer post kali ni...agak tricky la sikit...
assalamualaikum


2 comments:

  1. semua orang x tau mauna kea tertinggi..
    weyh follow aku lah!!!!

    ReplyDelete
  2. tu la pasal...


    Singgah & Follow Blog Labi-Labi NineMustafa
    & JariPlastik

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...