Tuesday, March 29, 2011

7 Makanan Elak Penyakit....Ni Mesti Tau, Wajib Sangat2

okeyh...about 5 days tak jenguk this blog..
dah berhabuk dah...
this week agak busy gak la sebab tengah mencari scholarship dan isi form yang banyak gile 2...
okeyh..lets start..
Tak payah takut pada penyakit andai pola makanan anda betul dan berkhasiat. Oleh kerana itu, pastikan anda tahu makanan apa yang baik supaya penyakit tidak mudah datang. Betul tak?Berikut antara yang boleh anda jadikan sebagai amalan pemakanan anda.

1.Brokoli - Pencegah Kanser Serviks

Kandungan asam folat yang tinggi pada brokoli menghentikan virus pencetus kanser serviks. Demikian kajian yang di lakukan oleh University Of Alabama.

2. Bayam - Pelindung mata

The National Institute Of Health, AS, mendapati mereka yang mengambil sumber lutein mencukupi, kebarangkalian menghadapi risiko yang lebih kecil untuk mengalami masalah penurunan penglihatan iaitu sebanyak 43 peratus. Sumber lutein boleh didapati pada daun berwarna hijau seperti bayam dan ia merupakan antara pilihan terbaik untuk dijadikan makanan bagi menjaga penglihatan.

3. Bawang Putih - Pelindung Prostat

Senyawa kimia yang terkandung di dalam bawang putih terbukti mampu menurunkan risiko kanser prostat hingga 50 peratus.


4. Daging Merah - Menyuburkan Rambut

Zat besi yang ada di dalam daging merangsang pertumbuhan rambut. Daging juga kaya dengan zink yangmembantu melindungi rambut dari keguguran.

5. Kopi - Perangsang Otak 

Kopi merupakan sumber antioksida. Kopi juga dapat membantu menurunkan risiko penyakit Alzheimer sebanyak 60 peratus. Asalkan kamu tidak meminumnya hingga bergelas-gelas setiap hari.

6. Teh Hijau - Penjaga Payudara
 
Menurut kajian yang di lakukan Dr Gail Sonenshein, ahli biokimia dari Boston University, AS, teh hijau yang mengandungi polifenol yang tinggi dapat mencegah kanser payudara.
7. Tempe - Mengusir Penyakit Degeneratif
Tempe kaya akan serat, kalsium, vitamin B dan zat besi. Tempe juga mengandungi antibiotik untuk menyembuhkan infeksi dan antioksida untuk melindungi diri dari penyakit degeneratif seperti sakit jantung koronori dan sebagainya. assalamualaikum..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...